Typingtop - Alat za testiranje tipkanja, vježbajte tipkanje s 10 prstiju

Kroz besplatne i online testove brzine tipkanja, možete jednostavno odrediti svoju trenutnu brzinu tipkanja (brzo, sporo ili prosječno), pa čak i usporediti svoje rezultate testa s drugima kako biste vidjeli koliko potencijala imate.

 

1. Zašto biste trebali polagati test brzine tipkanja?

Testovi brzine tipkanja osmišljeni su kako bi pomogli korisnicima da bolje procijene svoje trenutne sposobnosti i usporede svoje rezultate testa brzine tipkanja u različito vrijeme. Odatle razmislite koliko sati biste trebali vježbati tipkanje 10 prstiju dnevno.

Vaši rezultati testa brzine tipkanja temelje se na tri kriterija: broju riječi koje možete upisati u minuti (poznat kao WPM), broju pogrešaka koje ste napravili i vašim prilagođenim riječima u minuti.

 

2. Koji se WPM smatra testom brzine brzog tipkanja?

Rezultati testa brzine tipkanja izračunavaju se prema:

- CPM (znakova po minuti): broj upisanih znakova u minuti.

- WPM (Word per minute): broj riječi upisanih u minuti.

 

Testovi brzine tipkanja kategorizirani su na sljedeći način:

- Test niske brzine tipkanja: ispod 60 WPM.

- Test prosječne brzine tipkanja: od 60 do 100 WPM.

- Test velike brzine tipkanja: od 100 WPM do 140 WPM.

- Profesionalni test brzine tipkanja: preko 140 WPM.

 

3. Koji poslovi često zahtijevaju testove brzine tipkanja?

Testovi brzine tipkanja obavezni su na poslovima koji se odnose na polja za obradu teksta kao što su urednici, prevoditelji, administrativno osoblje i unos podataka,....

 

4. Kako učinkovito vježbati tipkanje s 10 prstiju?

Ako su rezultati testa brzine tipkanja ispod 60 WPM (niska brzina tipkanja), trebali biste vježbati tipkanje s 10 prstiju dnevno kako biste poboljšali svoju sposobnost. Evo nekoliko sjajnih savjeta za vas:

 

4.1. Pravilno pozicioniranje prstiju na tipkovnici

Kada vježbate tipkanje s 10 prstiju, važno je koristiti pravilan položaj ruku. Za početak, držite prste postavljene iznad tipki početnog reda (lijevu ruku preko tipki A, S, D i F; a desnu preko tipki J, K, L i ;) i oba palca kako biste pogodili Razmaknica.

Ove konvencije pomažu vam da se upoznate s tipkovnicom prije nego što vježbate tipkanje s 10 prstiju. Kako budete iskusniji i upoznati s tipkovnicom, možete eksperimentirati s različitim varijacijama ove početne pozicije, sve dok vam je najudobnije i prirodno.

 

4.2. Ne gledajte dolje u tipkovnicu

Umjesto da gledate dolje u tipkovnicu dok vježbate tipkanje s 10 prstiju, usredotočite se na zaslon. Iako to u početku može biti teško, pogotovo ako još niste savladali točan položaj tipki. Međutim, gledanje u zaslon pomoći će vam još više poboljšati točnost i lako ćete uočiti svoje pravopisne pogreške kada vježbate tipkanje s 10 prstiju. Također ćete početi pamtiti ključne pozicije, tako da ćete moći brže tipkati dok vježbate.

 

4.3. Pravilno držanje pri tipkanju

Sjedenje u uspravnom položaju, okrenuto prema računalu olakšat će vježbanje tipkanja 10 prstiju. Također za najudobnije držanje:

- Savijte lakat pod pravim kutom.

- Držite razmak od 45 - 75 cm od ekrana računala.

- Neka vam zapešća budu blago podignuta.

 

4.4. Vježbajte tipkanje 10 prstiju dnevno

Da biste poboljšali sposobnost tipkanja s 10 prstiju, kao i rezultate testa brzine tipkanja, trebate vježbati svaki dan. Postoje mnoge besplatne web stranice za vježbanje i testiranje brzine tipkanja kao što su Joboko.com, Typing Academy, TypingClub i How To Type. Važno je da odvojite vrijeme za vježbanje ovih vježbi tipkanja.