1:00

Typingtop – Gépelésteszt eszköz, 10 ujjas gépelés gyakorlása

Az ingyenes és online gépelési sebességtesztekkel könnyedén meghatározhatja aktuális (gyors, lassú vagy átlagos) gépelési sebességét, és még a teszteredményeket is összehasonlíthatja másokkal, hogy lássa, mennyi potenciál van még hátra.

 

1. Miért érdemes gépelési sebességtesztet végezni?

A gépelési sebességtesztek célja, hogy segítsék a felhasználókat abban, hogy jobban felmérhessék jelenlegi képességeiket, és összehasonlítsák a különböző időpontokban elért gépelési sebességteszt eredményeit. Innentől kezdve fontolja meg, hány órát kell gyakorolnia napi 10 ujj beírásával.

A gépelési sebességteszt eredményei három kritériumon alapulnak: a percenként begépelhető szavak száma (WPM), az elkövetett hibák száma és a beállított szavak percenkénti száma.

 

2. Melyik WPM tekinthető gyors gépelési sebességtesztnek?

A gépelési sebesség teszt eredményeit a következőképpen számítják ki:

- CPM (karakter percenként): A percenként beírt karakterek száma.

- WPM (Word per minute): A percenként beírt szavak száma.

 

A gépelési sebességteszteket a következő kategóriákba soroltuk:

- Alacsony gépelési sebesség teszt: 60 WPM alatt.

- Átlagos gépelési sebesség teszt: 60 és 100 WPM között.

- Nagy gépelési sebesség teszt: 100 WPM-től 140 WPM-ig.

- Professzionális gépelési sebességteszt: 140 WPM felett.

 

3. Mely munkákhoz kell gyakran gépelési sebességteszt?

A gépelési sebességtesztek kötelezőek az olyan munkakörökben, amelyek a szövegszerkesztéshez kapcsolódnak, például szerkesztők, fordítók, adminisztratív személyzet, adatbevitel stb.

 

4. Hogyan lehet hatékonyan gyakorolni a 10 ujjal történő gépelést?

Ha a gépelési sebesség teszt eredménye 60 WPM (alacsony gépelési sebesség) alatt van, akkor a képessége javítása érdekében naponta 10 ujjal kell gépelnie. Íme néhány nagyszerű tipp az Ön számára:

 

4.1. A billentyűzet ujjainak megfelelő pozicionálása

A 10 ujjas gépelés gyakorlása során fontos, hogy a kezet megfelelően helyezze el. A kezdéshez tartsa az ujjait a kezdősor billentyűi fölött (bal ujjával az A, S, D és F billentyűket, a jobb kezével pedig a J, K, L és ; billentyűket), és mindkét hüvelykujjával nyomja meg a Szóköz.

Ezek a konvenciók segítenek megismerkedni a billentyűzettel a 10 ujjas gépelés gyakorlása előtt. Ahogy egyre tapasztaltabb és jobban ismeri a billentyűzetet, kísérletezhet ennek a kiindulási helyzetnek a különböző változataival, ameddig az a legkényelmesebb és legtermészetesebb.

 

4.2. Ne nézzen le a billentyűzetre

Ahelyett, hogy lenézne a billentyűzetre, miközben a tízujjas gépelést gyakorolja, összpontosítson a képernyőre. Bár ez elsőre nehéz lehet, főleg, ha még nem sajátította el a billentyűk pontos helyzetét. Ha azonban a képernyőt nézi, az még jobban javítja a pontosságot, és könnyedén észreveszi a helyesírási hibáit, amikor 10 ujjal gépel. Elkezdi memorizálni a kulcspozíciókat is, így gyorsabban tud majd gépelni a gyakorlás során.

 

4.3. Helyes gépelési testtartás

Függőleges helyzetben ülve, a számítógéppel szemben, megkönnyíti a 10 ujjas gépelés gyakorlását. A legkényelmesebb testtartásért is:

- Hajlítsa be a könyököt derékszögben.

- Tartson 45-75 cm távolságot a számítógép képernyőjétől.

- Tartsa a csuklóját kissé felemelve.

 

4.4. Gyakorold naponta 10 ujjal a gépelést

A 10 ujjas gépelési képesség és a gépelési sebességteszt eredményeinek javítása érdekében minden nap gyakorolnia kell. Számos ingyenes webhely található a gépelési sebesség gyakorlására és tesztelésére, például a Joboko.com, a Typing Academy, a TypingClub és a How To Type. Fontos, hogy szánjon időt ezeknek a gépelési gyakorlatoknak a gyakorlására.