1:00

Typingtop - Mjet i testimit të shtypjes, praktikoni të shtypni 10 gishta

Nëpërmjet testeve të shpejtësisë falas dhe online të shtypjes, ju mund të përcaktoni lehtësisht shpejtësinë tuaj aktuale të shkrimit, (të shpejtë, të ngadaltë ose mesatare), madje edhe të krahasoni rezultatet e testimit me të tjerët për të parë se sa potencial ju ka mbetur.

 

1. Pse duhet të bëni një test të shpejtësisë së shtypjes?

Testet e shpejtësisë së shkrimit janë krijuar për të ndihmuar përdoruesit të vlerësojnë më mirë aftësitë e tyre aktuale dhe të krahasojnë rezultatet e testit të shpejtësisë së shkrimit në kohë të ndryshme. Nga atje, merrni parasysh sa orë duhet të praktikoni të shtypni 10 gishta në ditë.

Rezultatet e testit të shpejtësisë së shkrimit bazohen në tre kritere: numrin e fjalëve që mund të shkruani në minutë (i njohur si WPM), numrin e gabimeve që keni bërë dhe fjalët tuaja të rregulluara për minutë.

 

2. Cili WPM konsiderohet test i shpejtësisë së shtypjes së shpejtë?

Rezultatet e testit të shpejtësisë së shtypjes llogariten sipas:

- CPM (Karakter për minutë): Numri i karaktereve të shtypura në minutë.

- WPM (Fjalë për minutë): Numri i fjalëve të shtypura në minutë.

 

Testet e shpejtësisë së shtypjes u kategorizuan si më poshtë:

- Testi i shpejtësisë së ulët të shtypjes: Nën 60 WPM.

- Testi i shpejtësisë mesatare të shtypjes: nga 60 në 100 WPM.

- Testi i shpejtësisë së lartë të shtypjes: Nga 100 WPM në 140 WPM.

- Testi profesional i shpejtësisë së shtypjes: Mbi 140 WPM.

 

3. Cilat punë shpesh kërkojnë teste të shpejtësisë së shtypjes?

Testet e shpejtësisë së shkrimit janë të detyrueshme në punët që kanë të bëjnë me fushat e përpunimit të tekstit, si redaktorët, përkthyesit, stafi administrativ dhe futja e të dhënave,....

 

4. Si të praktikoni në mënyrë efektive shtypjen me 10 gishta?

Nëse rezultatet e testit të shpejtësisë së shkrimit janë nën 60 WPM (shpejtësi e ulët e shkrimit), duhet të praktikoni të shkruani 10 gishta çdo ditë për të përmirësuar aftësinë tuaj. Këtu janë disa këshilla të shkëlqyera për ju:

 

4.1. Pozicionimi i duhur i gishtit të tastierës

Kur praktikoni shtypjen tuaj me 10 gishta, është e rëndësishme të përdorni vendosjen e duhur të duarve. Për të filluar, mbajini gishtat e pozicionuar mbi tastet e rreshtit bazë (gishtat e majtë mbi çelësat A, S, D dhe F; dhe dorën e djathtë mbi çelësat J, K, L dhe ;) dhe të dy gishtat e mëdhenj për të goditur Spacebar.

Këto konventa ju ndihmojnë të familjarizoheni me tastierën përpara se të praktikoni shtypjen me 10 gishta. Ndërsa bëhesh më me përvojë dhe familjar me tastierën, mund të eksperimentosh me variacione të ndryshme të këtij pozicioni fillestar, për sa kohë që ndihet më komode dhe natyrale.

 

4.2. Mos shikoni poshtë në tastierë

Në vend që të shikoni poshtë tastierës ndërsa praktikoni të shtypni me 10 gishta, fokusohuni në ekran. Edhe pse kjo mund të jetë e vështirë në fillim, veçanërisht nëse nuk e keni zotëruar ende pozicionin e saktë të çelësave. Megjithatë, shikimi në ekran do të ndihmojë në përmirësimin e saktësisë suaj edhe më shumë, dhe ju mund t'i dalloni lehtësisht gabimet tuaja drejtshkrimore kur praktikoni shtypjen me 10 gishta. Ju gjithashtu do të filloni të mësoni përmendësh pozicionet kryesore, kështu që do të jeni në gjendje të shkruani më shpejt ndërsa praktikoni.

 

4.3. Qëndrimi i duhur i shtypjes

Ulur në një pozicion vertikal, përballë kompjuterit do ta bëjë më të lehtë ushtrimin e shtypjes së 10 gishtave. Gjithashtu për qëndrimin më të rehatshëm:

- Përkulni bërrylin në një kënd të drejtë.

- Mbani një distancë prej 45 - 75 cm nga ekrani i kompjuterit.

- Mbani kyçet tuaja pak të ngritura.

 

4.4. Praktikoni të shtypni 10 gishta çdo ditë

Për të përmirësuar aftësinë e shtypjes me 10 gishta, si dhe rezultatet e testit të shpejtësisë së shtypjes, duhet të praktikoni çdo ditë. Ka shumë faqe interneti falas për të praktikuar dhe testuar shpejtësinë e shtypjes si Joboko.com, Typing Academy, TypingClub dhe How To Type. Është e rëndësishme që të merrni kohë për të praktikuar këto ushtrime të shtypjes.