Typingtop - Aлатка за тестирање куцања, вежбајте куцање 10 прстију

Путем бесплатних и онлајн тестова брзине куцања, можете лако да одредите своју тренутну брзину куцања (брзо, споро или просечно), па чак и да упоредите своје резултате теста са другима да бисте видели колико потенцијала вам је остало.

 

1. Зашто би требало да урадите тест брзине куцања?

Тестови брзине куцања су дизајнирани да помогну корисницима да боље процене своје тренутне способности и упореде своје резултате теста брзине куцања у различито време. Одатле, размислите колико сати треба да вежбате да куцате 10 прстију дневно.

Резултати теста брзине куцања засновани су на три критеријума: броју речи које можете да откуцате у минути (познато као ВПМ), броју грешака које сте направили и вашим прилагођеним речима у минути.

 

2. Који ВПМ се сматра тестом брзине брзог куцања?

Резултати теста брзине куцања се израчунавају према:

- ЦПМ (знакова у минути): број унетих знакова у минути.

- ВПМ (Ворд пер минуте): број речи унетих у минути.

 

Тестови брзине куцања су категорисани на следећи начин:

- Тест ниске брзине куцања: испод 60 ВПМ.

- Тест просечне брзине куцања: од 60 до 100 ВПМ.

- Тест велике брзине куцања: од 100 ВПМ до 140 ВПМ.

- Професионални тест брзине куцања: преко 140 ВПМ.

 

3. Који послови често захтевају тестове брзине куцања?

Тестови брзине куцања су обавезни на пословима који се односе на области за обраду текста као што су уредници, преводиоци, административно особље и унос података,....

 

4. Како ефикасно вежбати куцање са 10 прстију?

Ако су резултати теста брзине куцања испод 60 ВПМ (мала брзина куцања), требало би да вежбате да куцате 10 прстију дневно да бисте побољшали своју способност. Ево неколико сјајних савета за вас:

 

4.1. Правилно позиционирање прстију на тастатури

Када вежбате куцање са 10 прстију, важно је да користите правилан положај руку. Да бисте започели, држите прсте постављене изнад тастера за почетни ред (лева рука преко тастера А, С, Д и Ф; а десна преко тастера Ј, К, Л и ;) и оба палца да бисте погодили Размакница.

Ове конвенције вам помажу да се упознате са тастатуром пре него што увежбате куцање са 10 прстију. Како будете искуснији и упознати са тастатуром, можете експериментисати са различитим варијацијама ове почетне позиције, све док вам је најудобније и природно.

 

4.2. Не гледајте доле у ​​тастатуру

Уместо да гледате доле у ​​тастатуру док вежбате куцање са 10 прстију, фокусирајте се на екран. Иако ово у почетку може бити тешко, посебно ако још нисте савладали тачан положај тастера. Међутим, гледање у екран ће вам помоћи да још више побољшате своју тачност и лако можете уочити своје правописне грешке када вежбате куцање са 10 прстију. Такође ћете почети да памтите кључне позиције, тако да ћете моћи брже да куцате док вежбате.

 

4.3. Правилно држање за куцање

Седење у усправном положају, окренуто према рачунару ће олакшати вежбање куцања 10 прстију. Такође за најудобније држање:

- Савијте лакат под правим углом.

- Држите растојање од 45 - 75 цм од екрана рачунара.

- Нека вам зглобови буду благо подигнути.

 

4.4. Вежбајте куцање 10 прстију дневно

Да бисте побољшали способност куцања са 10 прстију, као и резултате теста брзине куцања, морате да вежбате сваки дан. Постоји много бесплатних веб локација за вежбање и тестирање брзине куцања, као што су Јобоко.цом, Типинг Ацадеми, ТипингЦлуб и Хов То Типе. Важно је да одвојите време да увежбате ове вежбе куцања.