Typingtop - Alat ujian menaip, berlatih menaip 10 jari

Melalui ujian kelajuan menaip percuma dan dalam talian, anda boleh dengan mudah menentukan kelajuan menaip semasa anda, (pantas, perlahan atau purata), malah membandingkan keputusan ujian anda dengan orang lain untuk melihat sejauh mana potensi yang anda tinggalkan.

 

1. Mengapa anda perlu mengambil ujian kelajuan menaip?

Ujian kelajuan menaip direka bentuk untuk membantu pengguna menilai kebolehan semasa mereka dengan lebih baik dan membandingkan keputusan ujian kelajuan menaip mereka pada masa yang berbeza. Dari situ, pertimbangkan berapa jam anda perlu berlatih menaip 10 jari setiap hari.

Keputusan ujian kelajuan menaip anda adalah berdasarkan tiga kriteria: bilangan perkataan yang anda boleh taip seminit (dikenali sebagai WPM), bilangan kesilapan yang telah anda lakukan dan perkataan larasan anda seminit.

 

2. Apakah WPM yang dianggap sebagai ujian kelajuan menaip pantas?

Keputusan ujian kelajuan menaip dikira mengikut:

- CPM (Watak seminit): Bilangan aksara ditaip seminit.

- WPM (Perkataan seminit): Bilangan perkataan yang ditaip seminit.

 

Ujian kelajuan menaip dikategorikan seperti berikut:

- Ujian kelajuan menaip rendah: Bawah 60 WPM.

- Purata ujian kelajuan menaip: Dari 60 hingga 100 WPM.

- Ujian kelajuan menaip tinggi: Dari 100 WPM hingga 140 WPM.

- Ujian kelajuan menaip profesional: Lebih 140 WPM.

 

3. Pekerjaan manakah yang sering memerlukan ujian kelajuan menaip?

Ujian kelajuan menaip adalah wajib dalam pekerjaan yang berkaitan dengan bidang pemprosesan perkataan seperti editor, penterjemah, kakitangan pentadbiran dan kemasukan data,....

 

4. Bagaimana untuk berlatih menaip menggunakan 10 jari dengan berkesan?

Jika keputusan ujian kelajuan menaip adalah di bawah 60 WPM (kelajuan menaip rendah), anda harus berlatih menaip 10 jari setiap hari untuk meningkatkan keupayaan anda. Berikut ialah beberapa petua hebat untuk anda:

 

4.1. Kedudukan jari papan kekunci yang betul

Apabila berlatih menaip 10 jari anda, adalah penting untuk menggunakan peletakan tangan yang betul. Untuk bermula, letakkan jari anda di atas kekunci baris utama (jari kiri menyerahkan kekunci A, S, D dan F; dan tangan kanan di atas kekunci J, K, L dan ;) dan kedua-dua ibu jari untuk menekan Bar ruang.

 

Konvensyen ini membantu anda membiasakan diri dengan papan kekunci sebelum berlatih menaip 10 jari. Apabila anda menjadi lebih berpengalaman dan biasa dengan papan kekunci, anda boleh bereksperimen dengan variasi berbeza kedudukan permulaan ini, asalkan ia berasa paling selesa dan semula jadi.

 

4.2. Jangan pandang rendah pada papan kekunci

Daripada melihat ke bawah pada papan kekunci sambil berlatih menaip 10 jari, fokus pada skrin. Walaupun ini mungkin sukar pada mulanya, terutamanya jika anda masih belum menguasai kedudukan tepat kekunci. Walau bagaimanapun, melihat skrin akan membantu meningkatkan ketepatan anda dengan lebih banyak lagi, dan anda boleh melihat kesilapan ejaan anda dengan mudah semasa berlatih menaip 10 jari. Anda juga akan mula menghafal kedudukan penting, jadi anda akan dapat menaip dengan lebih cepat semasa anda berlatih.

 

4.3. Postur menaip yang betul

Duduk dalam kedudukan tegak, menghadap komputer akan memudahkan anda berlatih menaip 10 jari. Juga untuk postur yang paling selesa:

- Bengkokkan siku pada sudut tepat.

- Jaga jarak 45 - 75 cm dari skrin komputer.

- Pastikan pergelangan tangan anda dinaikkan sedikit.

 

4.4. Amalkan menaip 10 jari setiap hari

Untuk meningkatkan keupayaan menaip 10 jari serta keputusan ujian kelajuan menaip, anda perlu berlatih setiap hari. Terdapat banyak laman web percuma untuk berlatih dan menguji kelajuan menaip seperti Joboko.com, Akademi Menaip, TypingClub dan Cara Menaip. Adalah penting anda meluangkan masa untuk berlatih latihan menaip ini.