Amalan Jenis 10 Jari, Berlatih Menaip Cepat

Komputer telah menjadi alat sokongan yang sangat diperlukan dalam banyak bidang. Kemahiran berkaitan komputer juga penting, sewajarnya, Menaip 10-jari adalah salah satu daripada mereka. Jenis 10-jari dianggap sebagai kemahiran yang sangat diperlukan untuk semua murid, pelajar, dan orang yang bekerja.

Apa itu menaip 10-jari? Dari A-Z pada teknik menaip 10 jari.

I. Apakah penaipan 10-jari?

Typing 10-Finger (menaip sentuh) adalah skout menaip tanpa melihat papan kekunci. Melalui proses senaman, otak secara automatik akan mengingati kedudukan aksara pada papan kekunci. Accorder, semasa menaip, 8 jari akan dipesan (baris rumah) dan bergerak mengikut peraturan tertentu.

Walaupun dicipta pada tahun 1888 Menaip 10-jari Semakin membuktikan kepentingannya dalam kehidupan moden hari ini. "Bapa" teknik ini ialah Frank Edward McGurrin - setiausaha mahkamah di Salt Lake City, Utah, Amerika Syarikat.

Ii. Faedah menaip 10 jari

- Penjimatan Masa: Jenis 10 jari akan membantu anda menjimatkan banyak masa dalam belajar dan bekerja. Anda boleh menaip 75-80 perkataan/minit. Nombor ini jauh lebih besar daripada tabiat jenis "pencetus" banyak orang apabila kelajuan hanya berfluktuasi kira -kira 30 perkataan/minit.

- Baik untuk Kesihatan: Aktiviti di hadapan akan memberi kesan negatif kepada mata, bahu, tulang belakang, ... Gunakan 10 jari untuk menaip Membantu anda menentukan postur duduk yang betul, ada penyakit terhad seperti ketegangan mata, sakit leher, sakit bahu.

- Meningkatkan kecekapan kerja: Daripada perlu memberi tumpuan kepada "mengesan" setiap watak pada papan kekunci, kini anda boleh memberi tumpuan kepada pemikiran dan keseimbangan dengan pekerjaan.

- Membuka banyak peluang pekerjaan: Menurut hasil kajian Microsoft yang dijalankan pada tahun 2014, 43% majikan berfikir bahawa menaip 10 jari adalah kemahiran yang sangat penting. Di UK, 4 daripada 10 orang mempunyai tabiat menggunakan 1-2 jari untuk menaip. Kelajuan menaip mereka hanya berkisar antara 40-50 perkataan/minit. Nombor mengenai menunjukkan kepentingan Menaip 10-jari Dalam banyak bidang, terutamanya untuk pekerjaan yang memerlukan banyak pengeditan teks sebagai editor, wartawan, penterjemah, dll.

Iii. Cara mengamalkan 10 jari menaip sederhana dan berkesan

1. Berlatih menaip 10 jari dengan berkesan dengan typingtop

Typingtop 10-Finger menaip perisian dengan ciri-ciri berikut:

- Perisian pada platform dalam talian, tidak ada masa untuk memuat turun dan memasang, berlatih di kelas dan di rumah.
- Latihan menaip direka dari Basic to Advanced, dengan pelbagai bentuk, membantu pelajar membiasakan diri dengan papan kekunci dengan cepat dan kelajuan jenis prasasti.
- Tetapkan matlamat untuk berlatih, membantu anda memantau proses latihan anda.
- Secara automatik menilai amalan menaip, memberi cadangan pada masa amalan.
- Lencana ganjaran untuk pelajar dengan pencapaian latihan yang baik, mewujudkan pergerakan emulasi untuk pelajar.
- Terdapat sistem pengurusan untuk guru untuk membantu mengurus amalan menaip pelajar dengan berkesan, menyerahkan dan meringkaskan hasil tugasan kelas dan kerja rumah.

2. Tentukan postur duduk

Postur duduk bukan sahaja mempengaruhi kelajuan menaip tetapi juga berkaitan dengan kesihatan fizikal anda. Secara terperinci, postur duduk yang tepat adalah deterginasi seperti berikut:

- Duduklah lurus, jangan condongkan kepala anda dan juga tunduk kepala ke hadapan. Ini akan memberi tekanan pada leher dan bahu.

- Kaki untuk keselesaan. Tangan mencipta sudut sentuhan tegak lurus dengan meja atas dan papan kekunci.

- Mengekalkan jarak dari skrin ke mata adalah 50-100cm.

- Komputer sesuai dengan penglihatan, tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah.

3. Teknik menaip 10 jari

Apabila menaip 10 jari, setiap jari akan mempunyai kedudukan dan rol sendiri. Seperti berikut:

Untuk tangan kiri:

Jari Indeks: Diletakkan pada kunci F, mengawal kekunci R, F, V, 4, T, G, B, 5.

Jari tengah: Diletakkan pada kunci D, mengawal kunci E, D, C, 3.

Ring Finger: Diletakkan pada kunci S, mengawal W, S, X, 2.

Jari kecil: Diletakkan pada kunci A, mengawal kekunci Q, A, Z, 1, 'Tab, Caps Lock, Shift.

 

Untuk tangan kanan:

Jari Indeks: Diletakkan pada kunci J, mengawal H, Y, N, 6, 7, U, J, M.

Jari tengah: Diletakkan di K Keys, mengawal kunci 8, i, k, <.

Cincin jari: Diletakkan pada kunci L, mengawal kekunci 9, o, l,>.

Jari kelingking: Diletakkan pada kekunci;, kawal kekunci 0, p, :, ?, ", [,],-+, , Enter.

 

Iv. Prinsip semasa berlatih menaip 10 jari, mengamalkan menaip

- Jangan melihat keyboard terlalu banyak: ini adalah praktikal cabaran terbesar apabila mula mengamalkan jari jenis 10. Anda akan cenderung untuk melihat ke bawah pada papan kekunci apabila anda dapat mengingati kedudukan watak serta misspeled. Walau bagaimanapun, anda mesti mengehadkan ini jika anda ingin menguasai kemahiran jenis 10-jari. Berlatih keras dan berikan masa otak untuk mengingati kunci.

- Jangan gerakkan pergelangan tangan terlalu banyak: Menggunakan pergelangan tangan semasa menaip akan menyebabkan pergelangan tangan dan keletihan lengan. Oleh itu, anda hanya perlu mempunyai jari anda apabila jenis.

- Jangan cuba mengingati kedudukan watak pada papan kekunci: Rahsia untuk menjadi jenis untuk menaip 10 jari dengan cepat dan tepat untuk membolehkan otak mempunyai masa untuk dibaca. Daripada menatap papan kekunci dan menghafal secara mekanikal tentang cara meletakkan tangan anda, anda harus bergerak dengan mudah dan flexibrly. Sebaik sahaja anda mempunyai secara tidak sengaja, otak anda akan terbentuk menjadi refleks semulajadi yang menjadikan jenis lebih mudah.

- Gunakan kekuatan sederhana: Menaip terlalu keras bukan sahaja membebankan anda lebih banyak usaha, tetapi juga memberi kesan kepada orang -orang di sekeliling anda. Oleh itu, gunakan kekuatan yang mencukupi. Ini juga mengurangkan tekanan pada tangan dan jari.

- Jangan terlalu menekankan pada pencapaian: Matlamat mengamalkan jenis 10 jari adalah untuk meningkatkan kelajuan jenis. Tetapi anda harus ingat bahawa, ujian menaip bukan semua. Anda boleh menaip 90-100 perkataan seminit, tetapi jika anda sering salah eja, tatabahasa, semuanya menjadi tidak bermakna. Daripada memberi tumpuan terlalu banyak pada kelajuan, ketepatan nilai juga.