Typingtop - Тест алатка за пишување, вежбајте пишување 10 прсти

Преку бесплатни и онлајн тестови за брзина на пишување, можете лесно да ја одредите вашата моментална брзина на пишување (брза, бавна или просечна), па дури и да ги споредите резултатите од тестот со други за да видите колку потенцијал ви останува.

 

1. Зошто треба да направите тест за брзина на пишување?

Тестовите за брзина на пишување се дизајнирани да им помогнат на корисниците подобро да ги проценат нивните моментални способности и да ги споредат резултатите од тестот за брзина на пишување во различни периоди. Оттука, размислете колку часа треба да вежбате да пишувате 10 прсти дневно.

Резултатите од тестот за брзина на пишување се засноваат на три критериуми: бројот на зборови што можете да ги напишете во минута (познат како WPM), бројот на грешки што сте ги направиле и вашите приспособени зборови во минута.

 

2. Кој WPM се смета за тест за брзо пишување?

Резултатите од тестот за брзина на пишување се пресметуваат според:

- CPM (карактер во минута): Бројот на внесени знаци во минута.

- WPM (Збор во минута): Бројот на внесени зборови во минута.

 

Тестовите за брзина на пишување беа категоризирани на следниов начин:

- Тест со мала брзина на пишување: Под 60 WPM.

- Тест за просечна брзина на пишување: од 60 до 100 WPM.

- Тест за висока брзина на пишување: од 100 WPM до 140 WPM.

- Професионален тест за брзина на пишување: Над 140 WPM.

 

3. Кои работни места често бараат тестови за брзина на пишување?

Тестовите за брзина на пишување се задолжителни на работни места кои се поврзани со полиња за обработка на текст, како што се уредници, преведувачи, административен персонал и внесување податоци,...

 

4. Како ефикасно да вежбате пишување со 10 прсти?

Ако резултатите од тестот за брзина на пишување се под 60 WPM (ниска брзина на пишување), треба да вежбате да пишувате 10 прсти дневно за да ја подобрите вашата способност. Еве неколку одлични совети за вас:

 

4.1. Правилно позиционирање на прстите на тастатурата

Кога вежбате пишување со 10 прсти, важно е да користите правилно поставување на рацете. За да започнете, држете ги прстите позиционирани над копчињата од почетниот ред (левиот прст ги предавате копчињата A, S, D и F; и десната рака над копчињата J, K, L и ;) и двата палци за да го погодите Spacebar.

Овие конвенции ви помагаат да се запознаете со тастатурата пред да вежбате пишување со 10 прсти. Како што станувате поискусни и запознаени со тастатурата, можете да експериментирате со различни варијации на оваа почетна позиција, доколку се чувствувате најудобно и природно.

 

4.2. Не гледајте надолу во тастатурата

Наместо да гледате надолу во тастатурата додека вежбате пишување со 10 прсти, фокусирајте се на екранот. Иако ова може да биде тешко на почетокот, особено ако сè уште не сте ја совладале точната позиција на копчињата. Сепак, гледањето на екранот ќе ви помогне уште повеќе да ја подобрите вашата прецизност и лесно можете да ги забележите вашите правописни грешки кога вежбате пишување со 10 прсти. Исто така, ќе почнете да ги меморирате клучните позиции, така што ќе можете да пишувате побрзо додека вежбате.

 

4.3. Правилно држење на пишување

Седејќи во исправена положба, свртен кон компјутерот ќе го олесни вежбањето на пишување 10 прсти. Исто така, за најудобна поза:

- Свиткајте го лактот под прав агол.

- Одржувајте растојание од 45 - 75 cm од екранот на компјутерот.

- Држете ги вашите зглобови малку подигнати.

 

4.4. Вежбајте да пишувате по 10 прсти дневно

За да ја подобрите способноста за пишување со 10 прсти, како и резултатите од тестот за брзина на пишување, треба да вежбате секој ден. Има многу бесплатни веб-локации за вежбање и тестирање на брзината на пишување, како што се Joboko.com, Typing Academy, TypingClub и How To Type. Важно е да одвоите време за да ги вежбате овие вежби за пишување.