Вежбајте прсти од типот 10, вежбајте брзо да пишувате

Компјутерот стана неопходна алатка за поддршка на многу полиња. Вештините поврзани со компјутер се исто така од суштинско значење, соодветно, Пишување со 10 прсти е еден од нив. Типот со 10 прсти се смета за многу неопходна вештина за сите ученици, студенти и работни луѓе.

Што е пишување со 10 прсти? Од А-З на техника за пишување со 10 прсти.

I. Што е пишување со 10 прсти?

Пишувањето од 10-прсти (пишување на допир) е скитник за пишување без да се погледне во тастатурата. Преку процесот на вежбање, мозокот автоматски ќе ја запомни позицијата на знаците на тастатурата. Acrorder, за време на пишувањето, ќе се нарачаат 8 прсти (домашен ред) и ќе се движат според одредени правила.

И покрај тоа што е измислен во 1888 година Пишување со 10 прсти Сè повеќе ја докажува својата важност во современиот живот денес. „Таткото“ на оваа техника е Френк Едвард МекГуририн - судски секретар во Солт Лејк Сити, Јута, САД.

Ii. Придобивки од пишување со 10 прсти

- Заштеда на време: Тип 10 прсти ќе ви помогнат да заштедите многу време во студирањето и работењето. Можете да напишете 75-80 зборови/минута. Овој број е многу поголем од навиката на типот „активирање“ на многу луѓе кога брзината само се менува околу 30 зборови/минута.

- Добро за здравје: Активностите во фронтовите повеќе или помалку негативно ќе влијаат на очите, рамената, 'рбетот, ... Користете 10 прсти до пишување Ви помага да го одредите правилното држење на држење, а потоа ограничени заболувања како што се напрегање на очите, болка во вратот, болка во рамото.

- Подобрување на ефикасноста на работата: Наместо да мора да се фокусирате на „откривање“ на секој лик на тастатурата, сега можете да се фокусирате на размислување и неелексивност со работата.

- Отвора многу можности за работа: Според резултатите од истражувањето на Мајкрософт спроведено во 2014 година, 43% од работодавците сметаат дека пишувањето со 10 прсти е многу важна вештина. Во Велика Британија, 4 од 10 луѓе имаат навика да користат 1-2 прсти за да напишат. Нивната брзина на пишување се движи само од 40-50 зборови/минута. Броевите за покажуваат дека е важноста на Пишување со 10 прсти Во многу полиња, особено за работни места за кои е потребно многу уредување на текст како уредници, новинари, преведувачи, итн.

Iii. Како да вежбате 10-прсти кои пишуваат едноставни и ефективни

1. Вежбајте ефикасно да пишувате 10 прсти со TypingTop

TypingTop софтвер за пишување со 10 прсти со следниве карактеристики:

- Софтвер на онлајн платформи, нема време за преземање и инсталирање, вежбање на час и дома.
- Вежбите за пишување се дизајнирани од основни до напредни, со најразлични форми, помагајќи им на студентите брзо да се навикнат на тастатурата и брзината на типот на натписот.
- Поставете цели за вежбање, да ви помогнеме да го следите вашиот процес на обука.
- Автоматски проценете ја практиката за пишување, давајте предлог за време на пракса.
- Значка на награда за студенти со добри достигнувања за обука, создавајќи движења на емулација за студентите.
- Постои систем за управување со наставниците да помогнат во ефикасно управување со практиката на пишување на учениците, да ги доделуваат и сумираат резултатите од задачите на час и домашните задачи.

2. Одредете го држењето на седењето

Позицијата на седењето не само што влијае на брзината на пишување, туку и поврзано со вашето физичко здравје. Зачудувачки, точното држење на држењето е детергинација како што следува:

- Седнете директно, не ја навалувајте главата назад, како и премногу ја поклонувајте главата напред. Ова ќе притиска врз вратот и рамото.

- Нозе до утеха. Раката создава нормален агол на контакт со горниот дел од табелата и тастатурата.

- Одржување на растојание од екранот до очите е 50-100 см.

- Компјутерот е погоден со визија, не премногу висок или премногу низок.

3. Техника за пишување со 10 прсти

Кога пишувате 10 прсти, секој прст ќе има своја позиција и ROL. Како што следи:

За левата рака:

Индекс прст: поставен на копче F, контролирајте ги копчињата R, F, V, 4, T, G, B, 5.

Среден прст: Поставени на копчињата Д, контролирајте ги копчињата E, D, C, 3.

Прстен прст: поставен на копчињата S, контролирајте ги W, S, X, 2.

Малиот прст: поставен на клучот А, контролирајте ги копчињата Q, A, Z, 1, ‘Tab, заклучување на капачињата, смена.

 

За десната рака:

Индекс прст: поставен на j копчињата, контроли H, Y, N, 6, 7, U, J, M.

Среден прст: Поставени на K клучеви, контролирајте ги копчињата 8, i, k, <.

Прстен прст: поставен на копчињата L, контролирајте ги копчињата 9, o, l,>.

Малиот прст: поставен на копчињата;, контролирајте ги копчињата 0, p, :, ?, ", [,],-,+, , Enter.

 

Iv. Принципи при вежбање на пишување 10 прсти, вежбање на пишување

- Не гледајте премногу во тастатурата: ова е најголем предизвик кога започнувате да вежбате прсти од типот 10. Имате тенденција да погледнете надолу во тастатурата кога може да се сетите на позицијата на ликот, како и на погрешно напишано. Сепак, мора да го ограничите ова ако сакате да ги совладате вештините од типот со 10 прсти. Вежбајте напорно и дајте му на мозокот време да ги запомни клучевите.

- Немојте премногу да го преместувате зглобот: Користењето на зглобот додека пишувате ќе предизвика замор на зглобот и раката. Затоа, треба да имате прст само кога тип.

- Не обидувајте се да ја запомните позицијата на карактерот на тастатурата: Тајната да се биде за тип до тип 10 прсти брзо и точно е да му овозможи на мозокот да има време за читање. Наместо да зјапате во тастатурата и механички да запаметите како да ја ставите раката, треба да се движите толку лесно и флексибилно. Откако ќе преовладувате, вашиот мозок ќе се обликува во природен рефлекс што го олеснува типот.

- Користете умерена сила: Пишувањето премногу напорно не само што ве чини повеќе напори, туку и влијае на оние околу вас. Затоа, користете доволна сила. Ова исто така го намалува притисокот врз рацете и прстите.

- Не ставајте премногу акцент на достигнувањата: Целта на практикувањето на типот 10-прсти е да се подобри брзината на типот. Но, треба да се сетите на тоа, тест за пишување не е сè. Можете да напишете 90-100 зборови во минута, но ако честопати промашувате, граматика, сè станува бесмислено. Наместо да се фокусирате премногу на брзината, точноста на вредноста.